Wykonanie
W oczekiwaniu na
wyniki egzaminu, zamiast uczyć się do kolejnego, szukam spokoju
między kuchennymi szafkami. Bo kuchnia to dla mnie najlepszy lek na odtresowanie się. Co tym razem wyczarowałam? Sernik. Sernik bez
sera,
orzechowy, delikatnie
waniliowy, przyjemnie słodki, bez pieczenia. Osładza mi poranek.



Przepis (tortownica 19cm):(inspiracja: www.wegannerd.blogspot.com)400g (ugotowanej)
białej fasoli marki Halinaszczypta
soli100g
miodu2 łyżeczki
cynamonuziarenka z 1/2
laski wanilii200g
orzechów laskowych+
olej z
orzechów (do wysmarowania formy)
Orzechy laskowe umieścić zmielić na drobny proszek za pomocą blendera. Do
orzechów dodać ugotowaną
fasolę,
miód,
cynamon,
sól i ziarenka
wanilii. Ponownie zblendować wszystkie składniki, aż do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Tortownicę delikatnie natluścić
olejem z
orzechów. Gotową masę "sernikową" wyłożyć równomiernie do tortownicy, wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki na około dwie godziny (minimum). Po tym czasie "sernik" można kroić i podawać. Sernik należy przechowywać w lodówce.